Hjälp till att frige politisk fånge i Chiapas

Publiceringsdatum: May 09, 2010 3:12:6 PM

Läraren Alberto Patishtan dömdes förra våren till 60 års fängelse i en rättegång som enligt hans försvarare och människorättsorganisationer inte gick korrekt till. Kristna Fredsrörelsen har tidigare uppmärksammat fallet, men Alberto Patishan sitter fortfarande fängslad på tvivelaktiga grunder. Hjälp till att sätta tryck på deltatsregeringen i Chiapas genom att skicka in protestbrevet nedan!

Under åren som gått har Alberto hungerstrejkat flera gånger och även fått stöd av flera människorättsorganisationer, men inget händer. "Jag fängslades för att jag protesterade mot myndigheterna och för att jag arbetade för att organisera människorna runt omkring mig", säger han i en intervju med Kristna Fredsrörelsen.

Alberto anklagas för medverkan i ett bakhåll i Las Limas, Chiapas där sex poliser miste livet. Enligt direktören för människorättsorganisationen Frayba (Fray Bartolome de las Casas), Diego Cadenas, har varken Alberto Patishan eller vittnet från åklagarsidan (ett femtonårigt barn) tillhandahållits tolkar under rättegången. Åklagarsidan presenterade heller inga bevis som knöt Alberto Patishan till händelsen han anklagades för.

Enligt Frayba blev Alberto Patishan dömd för sina politiska åsikter och för sitt engagemang för ursprungsbefolkningen i deras kamp för mänskliga rättigheter. Myndigheterna i delstaten Chiapas har erkänt att det har funnits problem med Patishans rättegången, men rättegången har inte gjorts om. Patishan har tillbringat 9 år i fängelse.

Kristna Fredsrörelsen och K'inal uppmanar nu dig att agera genom att skicka ett protestbrev till delstatsregeringen. Ett brev som skickas med vanlig post måste hanteras av flera parter innan det når destinaten samt måste registreras - det har därför en annan mer påtaglig effekt än en blixtaktion per mail.

Skriv ut och skriv under brevet som du hittar här nedan i bilaga! Överst finns även en översättning av texten. Adressen finner du längst upp i brevet.

För mer information om fallet samt andra nyheter från Mexiko, se: www.krf.se