Guvernör hotar utvisa MR-försvarare

Publiceringsdatum: Jun 15, 2010 5:47:30 PM

I de uttalanden som citerats i mexikansk press visar Oaxacas delstatsguvernör Ulises Ruiz Ortiz inget medlidande med de dödade och skadade från attacken i Oaxaca den 27 april.

- Folk som kommer hit för att ställa till problem bör utvisas, säger guvernören i en artikel i den mexikanska tidningen La Jornada.

I två uttalanden som citeras av La Jornada ifrågasätter Ulises Ruiz Ortiz närvaron av utländska observatörer i Oaxaca:

- Vi vet inte vilka de här personerna är. Vi vet att de är utlänningar men inte om de är turister på genomresa eller om de är här som aktivister.

I en annan artikel citeras han på följande sätt:

- Jag vet inte i vilken egenskap de befinner sig här i Oaxaca. Jag tycker att det verkar mycket konstigt, de har inga papper och vi vet inte varför utlänningar åkte till ett samhälle med problem. Folk som kommer hit för att ställa till problem bör utvisas.

Eftersom ett av offren i Oaxaca kom från Finland har även finska ambassaden i Mexiko uttalat sig i frågan. De skriver på sin hemsida att de kräver att mordet på finländaren utreds och att de ansvariga döms.

Två personer dog den 27 april när en karavan av mexikanska människorättsaktivister och internationella observatörer attackerades i närheten av samhället San Juan Copala i Oaxaca, Mexiko. Karavanen var på väg till San Juan Copala för att överlämna mat och förnödenheter till samhället som enligt rapporter varit ockuperat av paramilitära grupper med kopplingar till delstatsguvernörens parti PRI.

År 2006 ledde en lärarstrejk till stora folkliga protester mot PRI och Ulises Ruiz Ortiz, som anklagades för korruption. Demonstranterna tog kontroll över delar av delstatshuvudstaden Oaxaca innan de drevs bort av den mexikanska federala polisen i en konflikt som enligt Mexikos nationella kommission för mänskliga rättigheter (CNDH) skördade minst 20 dödsoffer.

Läs mer på : http://latinamerika.nu/guvernoren-hotar-med-utvisning