Gruvbolag hotar med att stämma delstatsregering

Publiceringsdatum: Apr 21, 2010 6:50:46 PM

Genom att hänvisa till det nordamerikanska frihandelsavtalet (North America Free Trade Agreement-NAFTA) hotar det kanadensiska gruvbolaget Blackfire med att stämma delstatsregeringen i Chiapas på 800 miljoner US dollar. Bolaget menar att det är en rimlig kompensation för förlorade intäkter då en av deras gruvor tvingades stänga i december 2009.

Blackfire har anklagats för korruption och mordet på en människorättsaktivist. I november mördades Mariano Abarca Roblero, en av de ledande kritikerna mot Blackfires gruvverksamhet och medlem av nätverket för drabbade av gruvdrift (Red Mexicana de Afectados por la Minería, REMA). Några av de anställda hos Blackfire har arresterats för mordet.

Det är inte första gången ett kanadensiskt gruvbolag använder sig av internationella frihandelsavtal för att stämma en stat. Pacific Rim hänvisar till CAFTA (Central American Free Trade Agreement), motsvarigheten till NAFTA i Centralamerika, för att stämma regeringen i El Salvador för förlorade intäkter på grund av komplikationer i samband med guldutvinning i landet.

Rights Action, solidaritets- och människorättsorganisation med huvudkontor i Guatemala, skriver i ett uttalande att genom att stämma staten bidrar gruvbolagen till att kriminalisera sociala rörelser som arbetar för rättvisa och mänskliga rättigheter. REMA begär i sin tur att den federala regeringen i Mexiko omedelbart stoppar alla pågående tillstånd för Blackfire att bedriva gruvdrift i landet. Nätverket menar att bolaget inte har levt upp till de utvecklingsmål de lovade utan istället skapat en negativ miljöpåverkan, ökat våldsnivån och ytterligare utarmat de lokalsamhällen de verkar i.

Läs mer på Kristna Fredsrörelsens hemsida: http://www.krf.se/gruvbolag-hotar-med-att-stamma-delstatsregering