Allvarliga MR-kränkningar i Jotolá

Publiceringsdatum: Apr 21, 2010 7:15:27 PM

Dödshot, kidnappningar, bortföranden, olaga frihetsberövande och misshandel. Listan över kränkningar mot människorna i det lilla samhället Jotalá i Chiapas i södra Mexiko kan göras lång. I Jotolá bor flera personer med anknytning till ”La Otra Campaña”, en sammanslutning av organisationer som är missnöjda med regeringens politik och den orättvisa jordfördelningen

Under morgonen den 24 mars i år fördes två minderåriga pojkar bort från Jotolá. Bortförandet utfördes av ett antal personer med anknytning till en grupp som kallar sig ”Organisationen till försvar för ursprungsfolkens och böndernas rättigheter” (OPDDIC – La Organización para la Defensa de los Derechos Indígenas y Campesinos). Pojkarna hölls i ett par timmar innan de lyckades smita och undkomma sina förövare. Förövarna gick då istället till ett hus i byn där en kvinna vid namn Rosa Díaz Gómez bor. Förövarna omringade huset och började kasta stenar och slå med sina machetes mot väggar och fönster. I huset befann sig förutom Rosa Díaz Gómez, ytterligare en kvinna och fyra minderåriga. Efter ett tag började förövarna att slå sönder dörren med machetes och gick därefter in och slog sönder den lilla affär som finns i huset. Rosa Díaz Gómez berättar att männen pekade på henne med sina vapen. De slog henne i ansiktet, armarna, benen, ryggen, revbenen och magen innan fyra män tog henne i armarna och benen och bar iväg henne till ett hus där en av förövarna bor. Den andra kvinnan bars också med och låstes in på toaletten i samma byggnad. Rosa Díaz Gómez som hade svimmat i samband med misshandeln, vaknade senare upp och befann sig bunden till händer och fötter. Kränkningarna fortsatte därefter med dödshot och förolämpningar. Efter att ha hållit kvinnorna över natten fördes de till de lokala myndigheterna i Bachajon. Dessa underlät, trots allt som kvinnorna utsatts för, att ta anteckningar om deras hälsotillstånd.

Händelserna i Jotolá den 24 mars kan betraktas som en överdimensionerad hämndaktion från OPDDICs sida. Samma dag som kidnappningarna och misshandeln ägde rum hade nämligen en man med anknytning till OPDDIC blivit omhändertagen av medlemmar från ”La Otra Campaña” från Jotolá och förd till myndigheterna i Bachajon. Detta skedde mot bakgrund av att mannen hade en häktningsorder mot sig efter inblandning i attackerna mot, bland andra ovan nämnda Rosa Díaz Gómez och Richardo Lagunes från Frayba i september förra året.

Människorna i Jotolá lever idag i fruktan, den senaste tidens händelser har lett till att så många som 18 personer har valt att lämna sina hem av rädsla för nya attacker och kränkningar.

Läs mer om händelsen på: http://www.frayba.org.mx/archivo/acciones_urgentes/100330_au04_jotola_final.pdf

Läs mer om Kristna freds fredsobservatörers erfarenheter på deras blogg:

http://fredsobservatorerna.wordpress.com/