10/2 Föreläsning på Kulturhuset Underjorden

Publiceringsdatum: Jan 29, 2010 1:13:31 PM

Zapatisterna idag

1994 gjorde Zapatiströrelsen uppror i delstaten Chiapas, södra Mexiko. Folkrörelsen består av fattiga bönder från ursprungsbefolkningen med sina rötter i mayakulturen. Upproret riktades mot landets nylliberala politik som endast ökat fattigdomen och sågs som en ny fas av en 500 år lång kolonialisering av deras land. Zapatisternas uppror väckte liv i landets sociala rörelser och.fick stor medial uppmärksamhet. Rörelsen blev snabbt också en viktig aktör i den globala rörelsen mot nyliberalismen.

Zapatisterna började tidigt efter upproret att organisera sina samhällen efter nya principer och som ett alternativ till kapitalismen och landets korrupta partisystem. Under den senare delen av 2000-talet har det dock blivit allt tystare om Zapatisterna. Vad har hänt i Chiapas sen 1994? Hur har rörelens samhällsbygge utveckats? Vilka andra, nya folkröresler har uppstått i Mexico?

Patrik Palm från Solidaritetsföreningen Kinal, med flera års erfarenhet av arbete med sociala rörelser i Södra Mexiko berättar utifrån sina erfarenheter om folkets kamp i regionen.

Föreläsningen börjar klockan 18 på Kulturhuset Underjorden i Göteborg.