Rapporter från Chiapas


Följ oss på Facebook

skickad 15 maj 2016 02:45 av Kinal Solidaritetsföreningen

Följ Solidaritetsföreningen K'inal på Facebook.

https://www.facebook.com/Kinal-132429641492/

En död och 15 skadade i bakhåll

skickad 10 maj 2014 07:33 av Kinal Solidaritetsföreningen   [ uppdaterad 4 okt. 2014 03:52 ]

I ett bakhåll mot Zapatisterna i den autonoma kommunen La Realidad mördades en lärare och skadade 15 andra. I attacken förstördes även en skola och en hälsoklinik. Läs mer på: http://www.schoolsforchiapas.org/2014/05/zapatista-teacher-dead-15-wounded-deadly-chiapas-ambush/


Senaste om den politiske fången Alberto Patishtán

skickad 5 juli 2013 03:19 av Kinal Solidaritetsföreningen

Anna Hedlund, fredsobservatör med Kristna fredsrörelsen i Chiapas, rapporterar om fallet Alberto Patishtán. Politisk fånge vars fall nu lyfts i domstol. http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2013/06/20/lararens-straff-alberto-patishtans-fall-har-nu-anlant-till-domstolen-i-tuxtla/

Vad händer i Mexiko, Chiapas och zapatistbyarna idag?

skickad 29 nov. 2012 04:54 av Kinal Solidaritetsföreningen


 • Välkommen till föreningen K'inals solidaritetsdag om situationen i Chiapas idag!

  Lördagen den 8 december på bokkafé Vulgo i Göteborg bjuder vi in till en dag om situationen i Mexiko just nu. Repressionen mot zapatisterna i Chiapas har ökat, bland annat har en zapatistby nära Morelia nyligen utsatts för väpnade aggressioner och dödshot från en paramilitär grupp. Patrik Palm och Anika Agebjörn berättar utifrån egna erfarenheter och nyskrivna fredsobservatörsrapporter om
  det politiska läget i Mexiko och den nuvarande situationen för zapatisterna.

  Om du funderar på att bli medlem i K'inal är detta ett bra tillfälle att träffa oss i föreningen, ställa frågor och engagera dig!

  Vi börjar klockan 12.00 och slutar vid 17.00. Varmt välkomna!

  Hitta till Vulgo: http://bokkafevulgo.se/?page_id=17
  Nordhemsgatan 49, Göteborg, Sweden


Presos Solidarios de La Voz del Amate fördömer compañero Alberto Patishtans situation.

skickad 27 nov. 2011 06:02 av Kinal Solidaritetsföreningen   [ uppdaterad 27 nov. 2011 06:03 ]

Som Solidaritetsföreningen K'inal tidigare har rapporterat om sitter läraren Alberto Patishtan Gómez sedan våren 2009 fängslad på orättfärdiga grunder. Han är dömd till 60 års fängelse i en rättegång som inte gick till på ett korrekt sätt.

Här kommer ett upprop som Presos Solidarios de La Voz del Armate har skrivit i veckan.


Presos Solidarios de La Voz del Amate fördömer compañero Alberto Patishtans situation.

Till den allmänna opinionen

Till delstatliga nationella och internationella medier

Till alternativa medier

Till anhängare av la Otra Campaña

Till sjätte internationalen

Till oberoende organisationer

Till icke statliga organisationer som försvarar mänskliga rättigheter


Presos Solidarios de la Voz del Amate, anhängare till den andra kampanjen, som hålls fångna i fängelse nr 5 i San Cristobal de las Casa, Chiapas:

De styrande, såväl de nuvarande som de tidigare, pratar alltid om att försvara de mänskliga rättigheterna, men vi ser dem hela tiden göra det motsatta. De kränker rätten att vara mänsklig. De fängslar på orättvisa grunder ursprungsfolk och analfabeter, likaså människor som försvarar och kämpar för rättvisa för folket och för folkets välbefinnande. De fortsätter även att förtrycka dessa människor i fängelserna.

Ett tydligt exempel på detta är situationen för den politiska fången Alberto Patishtan Gómez som sitter i fängelset Amate. Han är anhängare till den andra kampanjen och sitter sedan en månad i säkerhetsfängelset Guasave Sinaloa där myndigheterna behandlar honom som en fara för samhället trots att delstatsregeringen offentligt har erkänt compañero Albertos oskuld. De har orättfärdigt isolerat honom och även tagit ifrån honom hans ögondroppar som han behöver för sin ögonsjukdom glaukom.

Det är på grund av detta som vi fördömer dessa övergrepp och bristen på respekt som de inkompetenta myndigheterna visar. På samma gång vill vi uppmana Felipe Calderón Hinojosas federala regering att ingripa för att återge compañero Albertos sin frihet och vi ber om att han ska få återgå till sin familj och även kunna fortsätta behandlingen för sin sjukdom.

Dessutom uppmanar vi Juan Sabines Guerreros delstatsregering att ge tillbaka vår frihet och våra ovillkorliga rättigheter som de har stulit ifrån oss.

Slutligen bjuder vi in det civila samhället och andra oberoende organisationer och icke-statliga organisationer att delta i kampen för rättvisa och frihet för alla politiska fångar i Mexiko.

KAMRATLIGEN

Presos Solidarios de la Voz Amate, San Cristobal de Las Casas, Chiapas

24:e november 2011


Källa: http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2011/11/26/presos-solidarios-de-la-voz-del-amate-denuncian-situacion-del-companero-alberto-patishtan/

Jubileumsfest

skickad 26 nov. 2011 08:03 av Kinal Solidaritetsföreningen

Solidaritetsföreningen K'inal tackar alla som kom på vårt tio-års jubileum. Vi firade i Viktoriahuset med mat musik och föreläsning.

Här bjuder vi på utvalda bilder från festen!Tack för en trevlig kväll!


Kristna Fredsrörelsen söker nya fredsobservatörer till Guatemala och Mexiko

skickad 17 sep. 2010 23:57 av Kinal Solidaritetsföreningen   [ uppdaterad 18 sep. 2010 00:00 ]

Kristna Fredsrörelsen har sedan slutet av 90-talet skickat fredsobservatörer till Guatemala och Mexiko. Projektet syftar bland annat till att genom preventiv närvaro motverka våldsanvändande och därmed öka handlingsutrymmet för människorättsförsvarare. 

I Guatemala och Mexiko ska fredsobservatörerna utgöra en preventiv närvaro i lokalsamhällen i konfliktområden och dokumentera kränkningar av de mänskliga rättigheterna. I Chiapas, där en väpnad konflikt pågår sedan 1994, arbetar fredsobservatörerna i konfliktutsatta lokalsamhällen.

I Guatemala, som befinner sig i en postkonflikt, har hot och våld mot människorättsförsvarare ökat de senaste åren. Där medföljer fredsobservatörerna civilsamhällesorganisationer och människorättsförsvarare, samt vittnen i de juridiska processer som drivs för att ställa de ansvariga för folkmordet till svars. 

I arbetet ingår även informationsarbete och rapportskrivning både i fält och vid hemkomst till Sverige. Sista ansökningsdag är 26 september. 

Mer information om tjänsten finns på Kristna Fredsrörelsens hemsida:http://www.krf.se/node/9

Guvernör hotar utvisa MR-försvarare

skickad 15 juni 2010 10:47 av Kinal Solidaritetsföreningen

 

I de uttalanden som citerats i mexikansk press visar Oaxacas delstatsguvernör Ulises Ruiz Ortiz inget medlidande med de dödade och skadade från attacken i Oaxaca den 27 april.
- Folk som kommer hit för att ställa till problem bör utvisas, säger guvernören i en artikel i den mexikanska tidningen La Jornada.

I två uttalanden som citeras av La Jornada ifrågasätter Ulises Ruiz Ortiz närvaron av utländska observatörer i Oaxaca:

 - Vi vet inte vilka de här personerna är. Vi vet att de är utlänningar men inte om de är turister på genomresa eller om de är här som aktivister.

I en annan artikel citeras han på följande sätt:

- Jag vet inte i vilken egenskap de befinner sig här i Oaxaca. Jag tycker att det verkar mycket konstigt, de har inga papper och vi vet inte varför utlänningar åkte till ett samhälle med problem. Folk som kommer hit för att ställa till problem bör utvisas.

Eftersom ett av offren i Oaxaca kom från Finland har även finska ambassaden i Mexiko uttalat sig i frågan. De skriver på sin hemsida att de kräver att mordet på finländaren utreds och att de ansvariga döms.

Två personer dog den 27 april när en karavan av mexikanska människorättsaktivister och internationella observatörer attackerades i närheten av samhället San Juan Copala i Oaxaca, Mexiko. Karavanen var på väg till San Juan Copala för att överlämna mat och förnödenheter till samhället som enligt rapporter varit ockuperat av paramilitära grupper med kopplingar till delstatsguvernörens parti PRI.

År 2006 ledde en lärarstrejk till stora folkliga protester mot PRI och Ulises Ruiz Ortiz, som anklagades för korruption. Demonstranterna tog kontroll över delar av delstatshuvudstaden Oaxaca innan de drevs bort av den mexikanska federala polisen i en konflikt som enligt Mexikos nationella kommission för mänskliga rättigheter (CNDH) skördade minst 20 dödsoffer.  

Läs mer på : http://latinamerika.nu/guvernoren-hotar-med-utvisning 

Hjälp till att frige politisk fånge i Chiapas

skickad 9 maj 2010 08:12 av Kinal Solidaritetsföreningen

Läraren Alberto Patishtan dömdes förra våren till 60 års fängelse i en rättegång som enligt hans försvarare och människorättsorganisationer inte gick korrekt till. Kristna Fredsrörelsen har tidigare uppmärksammat fallet, men Alberto Patishan sitter fortfarande fängslad på tvivelaktiga grunder. Hjälp till att sätta tryck på deltatsregeringen i Chiapas genom att skicka in protestbrevet nedan! 
 
Under åren som gått har Alberto hungerstrejkat flera gånger och även fått stöd av flera människorättsorganisationer, men inget händer. "Jag fängslades för att jag protesterade mot myndigheterna och för att jag arbetade för att organisera människorna runt omkring mig", säger han i en intervju med Kristna Fredsrörelsen.
 
Alberto anklagas för medverkan i ett bakhåll i Las Limas, Chiapas där sex poliser miste livet. Enligt direktören för människorättsorganisationen Frayba (Fray Bartolome de las Casas), Diego Cadenas, har varken Alberto Patishan eller vittnet från åklagarsidan (ett femtonårigt barn) tillhandahållits tolkar under rättegången. Åklagarsidan presenterade heller inga bevis som knöt Alberto Patishan till händelsen han anklagades för.

Enligt Frayba blev Alberto Patishan dömd för sina politiska åsikter och för sitt engagemang för ursprungsbefolkningen i deras kamp för mänskliga rättigheter. Myndigheterna i delstaten Chiapas har erkänt att det har funnits problem med Patishans rättegången, men rättegången har inte gjorts om. Patishan har tillbringat 9 år i fängelse.

Kristna Fredsrörelsen och K'inal uppmanar nu dig att agera genom att skicka ett protestbrev till delstatsregeringen. Ett brev som skickas med vanlig post måste hanteras av flera parter innan det når destinaten samt måste registreras - det har därför en annan mer påtaglig effekt än en blixtaktion per mail.

Skriv ut och skriv under brevet som du hittar här nedan i bilaga! Överst finns även en översättning av texten. Adressen finner du längst upp i brevet.

För mer information om fallet samt andra nyheter från Mexiko, se: www.krf.se

Finsk fredsobservatör dödad i Mexiko.

skickad 29 apr. 2010 05:45 av Kinal Solidaritetsföreningen   [ uppdaterad 29 apr. 2010 06:16 ]

Vi är väldigt ledsna att meddela att en medlem i den finska föreningen Uusi Tuuli, som vi importerar kaffe tillsammans med, har dödats vid en attack mot en solidaritetskaravan på väg till samhället San Juan Copala. Under beskjutningen dödades också en mexikansk kvinna som arbetat med solidaritetsorganisationen CACTUS. 

För mer information läs:

Skriv på blixtaktionen på KRF's hemsida!

1-10 of 18